maandag 23 juli 2012

Kunst in Syrie in Prins Claus Fonds Galerie, Amsterdam.




















Van 4 juni t/m 23 november 2012 organiseert de Prins Claus Fonds Galerie, Herengracht 603 te Amsterdam, de expositie "Culture in Defiance: Continuing Traditions of Satire, Art and the Struggle for Freedom in Syria".

In de Arabische lentes van Noord Afrika tot het Arabisch schiereiland zijn de scherpe cartoons van de Syrische kunstenaar Ali Ferzat relevanter dan ooit. Zijn tekeningen en karikaturen overstijgen barrières van taal en nationaliteit. Ze stimuleren nieuwe inzichten in misbruik van macht, corruptie en de roep om vrijheid. In 2002 kreeg Ali Ferzat de Prins Claus Prijs als erkenning voor de manier waarop hij zijn artistieke creativiteit inzet voor morele principes. Drie maanden voor de massale straatprotesten van 15 maart 2011 in Syrië, brak hij wat hij noemde de 'barrière van angst.' Hij tekende de President, een opzienbarende daad in een land waar het belasteren van de leider kan resulteren in een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.
De meeste deelnemers aan de tentoonstelling Culture in Defiance: Continuing Traditions of Satire, Art and the Struggle for Freedom in Syria zijn anoniem. De vinger marionetten van Masasit Mati, de kunstenaars groep achter Top Goon: Diaries of a Little Dictator en de poster-makers Alshaab Alsori Aref Tarekh ("het Syrische volk weet de weg") zijn een antwoord op bijna vijftig jaar niet aflatende Ba'ath propaganda. De kunstenaars in het collectief Art and Freedom tekenen, schilderen en beeldhouwen de revolutie en ondertekenen hun werk uit solidariteit met de Syrische volk. Tegelijkertijd vangt kunstenaar Khalil Younes de iconografische aard van hun moed met verve en gekanaliseerd woede. De toonaangevende Syrische schrijver Rafik Shami leent zijn stem aan de strijd. Nieuwe bands en rappers gebruiken het internet om ideeën die illegaal geacht worden thuis te verspreiden.





.

Geen opmerkingen: